Czerwona herbata pu-erh

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, który znany jest na całym świecie. Ten aromatyczny napar doskonale nawadnia, rozgrzewa, jest smaczny oraz korzystny dla zdrowia. Istnieje wiele rodzajów herbat, które różnią się między sobą pochodzeniem, składem oraz smakiem. Za jedną ze zdrowszych herbat uważa się herbatę czerwoną pu-erh.

Skąd pochodzi czerwona herbata?

Herbata pu-erh pochodzi z Chin, jej nazwa wywodzi się od chińskiej miejscowości. Czerwona herbata pu-erh jest poddawana procesowi fermentacji, który sprawia, że napój uzyskuje charakterystyczny zapach oraz nieco cierpki smak. Kolor napoju również jest dość specyficzny i unikalny, herbata ma kolor ziemisty, nieco czerwonawy. Specjalny proces wytwarzania czerwonej herbaty wpływa znacząco na niej właściwości, ale też na smak. W sprzedaży często występuje w towarzystwie aromatycznych ziół, które sprawiają, że gotowy napój jest słodszy i smaczniejszy. Czerwoną herbatę pu-erh pije się głównie ze względu na jej korzystne dla zdrowia właściwości, ale niektórzy przepadają za jej cierpkim i nieco ziemistym smakiem.

Właściwości herbaty pu-erh

Czerwona herbata pu-erh ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Z tego powodu jej regularne spożywanie jest korzystne dla zdrowia, ale też dla samopoczucia. Zalecana jest osobom na dietach redukcyjnych, ponieważ obniża łaknienie, ale też wspomaga przemiany cukrów i tłuszczu. Może korzystnie działać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i chroni zęby przed próchnicą. W czerwonej herbacie pu-erh występuje nieco kofeiny, dlatego napój poprawia samopoczucie oraz zwiększa energię, przy czym jest bezpieczny dla żołądka.

Jak zaparzyć herbatę czerwoną?

Czerwona herbata pu-erh powinna być parzona w temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Taką temperaturę ma woda po 3 minutach od zagotowania. Łyżeczkę suszu wsypuje się do naczynia lub do sitka. Herbatę parzy się około 3 minut,  jeśli napar ma być intensywny. Dłuższe parzenie sprawia, że napój staje się intensywnie brunatny, aromatyczny i bardzo cierpki. Z jednej porcji suszu udaje się zaparzyć herbatę po raz drugi, jest ona jednak delikatniejsza i ma słabszy zapach oraz jaśniejszy kolor.

Herbata czerwona z dodatkami

Czerwona herbata pu-erh często występuje w kompozycjach z kwiatami oraz z ziołami, a nawet z owocami. Dzięki temu uzyskuje się wyjątkową mieszankę, która ma nieco odmienny smak od popularnej czystej herbaty. Ciekawym rozwiązaniem jest dodatek płatków kwiatowych oraz nuty wiśni. Suszone owoce dodają naparowi nieco słodyczy, dlatego taka mieszanka będzie idealna dla osób, które zaczynają przygodę z czerwoną herbatą pu-erh i potrzebują oswoić się z jej smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here