płatki owsiane

Produkt stanowi coraz częściej wybieraną propozycję śniadaniową z tego względu, że należy do jednego z najbardziej zdrowych, a co za tym idzie odżywczych oraz bogatych w witaminy B, E, PP artykułów spożywczych. Płatki tego typu są bogate również w takie związki jak cynk i minerały, w tym mangan, fosforan i magnez. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze to w porcji tego artykułu tj. 50 g płatków owsianych znajdziemy ok 30 g węglowodanów złożonych, 3,5 g tłuszczów oraz 7 do 8 g białka. Dodatkowo opisywany towar zawiera podobnie jak białka błonnika, Ponadto owies, z którego wytwarzane są płatki jest źródłem kwasów nienasyconych.

Kiedy szczególnie warto jest spożywać płatki owsiane?

Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów stanowią produkty, które wpłyną korzystnie na wiele aspektów zdrowotnych w naszym życiu. Po pierwsze produkty tego typu sprzyjają osobom przebywającym na diecie, gdyż są one bogate w betaglukan, czyli rozpuszczalny błonnik, który odpowiada za zmniejszenie uczucia głodu. Dodatkowo opisywany artykuł przyśpiesza trawienie i jest odpowiedzialne za usunięcie toksyn z organizmu. Warto również pamiętać o tym, że owsianka jest źródłem węglowodanów, które dodadzą nam energii przez cały dzień. Beta glukan występujący w owsiance wzmacnia układ odpornościowy, co sprawia, że wchłoniemy mniejszą ilość tłuszczu, oznacza to, że przyjmiemy mniejszą ilość cholesterolu dlatego ten produkt spożywczy jest szczególnie polecany dla osób zmagający się z hipercholestorolemią.

Ponadto płatki bardzo dobrze sprawdzą się dla cukrzyków, gdyż w swoim składzie zawierają one fruktany, będące cukrami złożonymi, które mają pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Z kolei dobroczynny wpływ płatków na serce zostało potwierdzone drogą naukową, gdyż osoby spożywające owsiankę aż 30 procent mniej, są narażone na choroby układu kardiologicznego. Warto również dodać, że owiec dobroczynnie wpływa na nerwy oraz usprawnia pamięć i koncentrację. Wspomniana roślina wykorzystywana jest także w celach kosmetycznych, ze względu na łagodzenie stanów dermatologicznych pojawiającymi się na skórze. oraz właściwości nawilżające i regenerujące. Owies może być z powodzeniem spożywany przez osoby zmagające się z atopowym zapaleniem skóry czy enzeme ze względu na gaszenie stanów zapalnych.

Rodzaje płatków owsianych

Ze względu na obróbkę, które są poddawane płatki są dostępne następujące rodzaje:

– płatki owsiane pełnoziarniste, które nie zostały w żaden sposób przetworzone w celu przygotowania i spożycia należy je ugotować;
– górskie – produkowane z połówek ziaren, co sprawia, że wystarczy je zagotować;
– błyskawiczne wykonywane z pokrojonego owca, płatki można spożywać bez gotowania.

Najzdrowszą opcją stanowią płatki nieprzetworzone. W celu zmiany konsystencji i użycia np do domowych wypieków, czy granoli możemy zmielić przytoczony rodzaj artykułu. Dodatkowo owsianka może być spożywana zarówno po ostudzeniu jako dodatek do np jogurtu, ale i w wersji na ciepło.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here